lördag 17 november 2012

Fredag 2012-11-16

Fredagen var lugnare än jag kunde minnas på väldigt länge, ingen väckte mig i svinottan utan jag kunde sova ut som en vanlig människa ända till kl 8 då jag i alla fall var tvungen att gå upp.
Dagen förlöpte som vanligt med en massa jobbrelaterade saker men när kvällen kom så kändes det som vanligt. Något fredagsmys var det ju inte tal om.

När kvällen kom och mörkret började falla över det lugna villasamhället där jag bor så brakade hela helvetet loss på gatan. In på gatan kom en stor fläskig bil med stereon dunkande på högsta volym och efter kom ett större antal motorcyklar, visserligen utan stereo men de hördes i alla fall. Ljuddämpare verkade vara ett tillbehör som var valfritt, dvs inte alls. Med skrikande däck så tvärnitade bilen på min garageuppfart och motorcyklisterna parkerade längs med hela gatan. Det blev äntligen tyst men jag tyckte mer att det blev en olycksbådande tystnad än lugnt. Jag var ju tvungen att gå ut och kolla vad i hela friden det var frågan om och naturligtvis så var det Fredag som anlänt med sina kompisar.

Det var den största bil jag någonsin sett, det var knappt att den fick plats på min lilla ynkliga uppfart och hade Fredags leende varit bredare så hade jag fått flytta häcken.

- Vad är det här sa jag till Fredag med knappt bärande stämma.
- Har kanske köpt en ny bil, svarade Fredag, det var nästan svårt att höra honom eftersom han log så brett att han hade svårt att prata.
- Hur har du haft råd med en sån här? Den måste ju kosta hur mycket som helst, en Slummer I? Den kostar väl nästen en miljon va?
- Nä, inte den här, det var ett demoex och det verkade vara rea på bilfirman när vi kom dit idag. Jag hade ju lite pengar över från däckbytardagen så då tänkte jag att en bil kunde ju vara passande för firman.
- Men, stammade jag, så mycket pengar kan du ju inte ha fått från den dagen?
- Nä, men jag fick rätt bra rabatt faktiskt, svarade Fredag. Mina kompisar var ju med inne hos bilfirman och kikade lite och kanske sparkade på några fler saker än däck därinne så rabatten blev riktigt bra. 100.000:- för bilen med vinterdäck får väl anses vara ett bra pris va?
- 100.000:- som första avbetalning?
- 100.000:- totalt, säljaren verkade jätteglad när vi åkte för han kom ut och vinkade med hela handen när jag åkte därifrån, och mina kompisar också, tillade Fredag.
- Så nu har jag en rejäl bil och fick lite pengar över till öl också sa han och svepte ut med handen mot bakluckan på ett ganska så typiskt Fredagsvis.

Jag gick närmare bilen nu och började kika lite mer på vad Fredag köpt. En fullkomligt groteskt stor bil och vad jag kunde se så var bagageutrymmet väldigt stort, och fullt med öl. Massor av öl.
Jag började nu ana oråd såklart, Fredag och öl var ingen bra kombination och när kombinationen dessutom involverade ett antal mc-burna ynglingar där klädkoden var väst och ansiktsbehåringen tydde på att rakhyvlar eller rakapparater inte var högst på julklappslistan hos någon av dem.

- Ni tänker väl inte ha fest här va hoppas jag, frågade jag Fredag.
- Jo, kanske lite men bara ikväll och bara på baksidan av huset. Vi tänkte spänna upp lite presenningar mellan däckpelare så vi får en bättre festlokal. Det är väl ok va?

Jag var nu mållös som vanligt i konversationen med Fredag och förmådde bara ruska på huvudet. En stor buss stannade på gatan och lyckades precis ta sig fram mellan alla motorcyklarna och ur bussen vällde ett mycket stort antal kvinnor som verkade ha samma typ av uniform som killarna på motorcyklarna med den skillnaden att här var det inte fråga om några västar utan mer åt lila kortkorta kjolar, stora solglasögon och något som med en stor portion vilja kunde betraktas som tröjor eller linnen. Korta var dem i alla fall, tröjorna, både upptill och nedtill så det svällde åt alla håll när de kom närmare.

Jag flydde nu, jag sprang och sprang nerför gatan och mötte polisbil efter polisbil där jag sprang. Andfådd var jag till slut tvungen att stanna i slutet av gatan och synen som jag möttes av var nog för att börja springa igen. Gatan var proppfull av motorcyklar, bussen, bilen och alla dessa människor som tydligen hade på ett gemensamt kommando tagit sig in i bakluckan på bilen där en vilt skrikande Fredag stod och delade ut öl till både västfolket och "för korta tröj"-tjejerna. Jag ville verkligen inte se mer så jag sprang vidare och funderade på om inte tanken på att flytta kunde vänta. Det borde faktiskt funka att bara fly istället och lämna allt bakom mig. Ingen skulle ju vilja köpa mitt hus i alla fall när Fredag satt sin prägel på omgivningen med hans nyvunna kamrater. Troligen så skulle det ju inte ske så många inbrott i grannskapet men det var ju klen tröst.

Hoppas ni får en lugn helg och har ni däck, presenning och en tom garageuppfart så passa er noga!

Trevlig helg på er!

1 kommentar:

  1. Tänk att Fredag själv alltid lycka hålla rumpan styv i svängen... Men såna där ljushuvuden finns det ju, på riktigt,som bara tycks vara födda för att ställa till det för vänner och familj.
    Hoppas de inte hinner ikapp dig :)

    SvaraRadera