fredag 5 april 2013

Vetenskapens världs påverkan

Satt och slötittade på ett program från Vetenskapens världs redaktion häromkvällen. Det är märkligt hur lättpåverkad man kan bli. Programmet handlade om att det skulle räcka med att fasta 2 dagar per vecka och då max 600 kcal för en man och 500 kcal för en kvinna.

Bäst att tillägga redan här på amerikanskt maner att jag uppmanar er INTE att prova detta utan att rådgöra med er läkare först.

Jag blev i vilket fall som helst entusiastisk då metoden förutom att skapa fler hjärnceller under fastedagarna utan också lovade (åtminstone reportern) att gå ner 6 kilo på 5 veckor. Dessutom så fanns det inga som helst restriktioner de övriga dagarna. Lat som jag är så tyckte jag att det här verkade vara en bra metod så jag har nu provat 3 dagar, 1 dag i förra veckan och två dagar den här veckan. Det är märkligt vad man kan drömma om pommes frites och fläskkotletter när man fastar men här ska för en gångs skulle visas på ett visst mått av karaktär och det innebär inte att jag 00.01 smäller i mig en BigMac och co utan faktiskt håller ut ända till morgonen. Det är ändå ganska enkelt att kika på förpackningar nuförtiden för där står ju alltid kaloriinnehållet så de dagar jag fastar börjar jag med en smörgås med hårdkokt ägg och sen blir det en soppa till lunch och kanske lite müsli på kvällen. Sen kan jag drömma om pommes frites ;-)

Ännu har det inte märkts något på vågen och inte heller min ständigt avtagande intelligens heller men jag hoppas på bättre tider både när det gäller vågen och mina hjärnceller.

Det som verkade vara så fiffigt och faktiskt vetenskapligt bevisats är att under fastedagarna så går kroppen in i någon sorts serviceläge och låter hela klabbet återhämta sig under dessa dagar. Klart intressant program faktiskt och när man kunde påvisa kraftiga förbättringar så var jag såld. Allt beroende på en bristande karaktär och lathet.

Det roliga med den här metoden är ju att man faktiskt tänker på vad man äter även under icke-fastedagarna och det är väl troligen där som viktminskningen dyker upp skulle jag tro. Programmet intervjuade några personer också som inte hade ett uns fett på kroppen och dit har jag ju en bit även om jag inte strävar dit alls. Det vore roligt bara att kunna se fötterna utan att behöva luta sig framåt. Dessutom så finns ju numera risken att man trillar omkull också och då gör det garanterat ont.

Som sagt än har jag bara fastat 3 dagar och kan inte direkt säga att det hjälper på varken det ena eller andra planet men jag har förhoppningar.

På återhörande och om ni vill titta på programmet själva så finns det på SVT Play.


1 kommentar:

  1. Ja, hm, de flesta galenskaper har man ju redan provat med mindre gott resultat...
    Fast mor min och hennes arbetskamrater fastade alla måndagar under flera år.
    De höll faktiskt vikten på det, trots att det förekom en hel del godsaker till fika de andra dagarna. Fasta = endast kalorifri flytande föda, alltså. Kaffe, te, vatten och okej för grönsaksbuljong, trots att den innehåller någon liten kalori.

    SvaraRadera